donderdag 29 november 2012

AOW-leeftijd gaat omhoog


De AOW-leeftijd gaat omhoog

De verhoging van de AOW-leeftijd kan er toe leiden dat u tijdelijk niet genoeg inkomen heeft. U kunt in sommige gevallen (bijzondere) bijstand aanvragen. Een socialezekerheidsuitkering loopt door tot uw AOW ingaat. Maar uw VUT of prepensioen houdt misschien wel eerder op.
Voorschot bij te weinig inkomen
De voorschotregeling is bedoeld voor AOW’ers die door de verhoging van de AOW-leeftijd per 2013 te maken krijgen met inkomensverlies. Als na 2013 uw baan of pre-pensioen ophoudt op uw 65e verjaardag, kan dit betekenen dat u één of meer maanden minder inkomen heeft dan u eigenlijk had voorzien. Om te voorkomen dat u in de problemen komt, kunt u een renteloze lening afsluiten bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). U leent dan AOW in de maand(en) tussen uw 65e verjaardag en uw nieuwe AOW-leeftijd. Om deze lening terug te betalen, houdt de SVB een aantal maanden een bedrag in op uw AOW-uitkering.U kun als u aan de voorwaarden voldoet ook (bijzondere) bijstand aanvragen bij uw gemeente.
Het kabinet-Rutte-Asscher wil de voorschotregeling schrappen. In plaats daarvan wil het kabinet een overbruggingsregeling invoeren voor mensen die per 1 januari 2013 deelnemen aan vut- of prepensioenregelingen. De voorschotregeling wordt geschrapt zodra de nieuwe overbruggingsregeling is vastgesteld.
Aansluiten VUT of prepensioen op AOW-uitkering: Overbruggingsregeling
De huidige VUT- en prepensioenregelingen eindigen meestal op de 1e dag van de maand waarin u 65 wordt. Vanaf die datum ontvangt u waarschijnlijk uw eventuele aanvullend pensioen. Maar als voor u de hogere AOW-leeftijd geldt, gaat uw AOW-uitkering later in en heeft u waarschijnlijk tijdelijk minder inkomen.
Het kabinet-Rutte-Asscher komt met een overbruggingsregeling voor mensen die per 1 januari 2013 deelnemen aan een vut- of prepensioenregeling en die zich niet hebben kunnen voorbereiden op de verhoging van de AOW-leeftijd. De regeling geldt voor deelnemers met een inkomen tot 150% van het wettelijk minimumloon. Het inkomen van de partner en het vermogen tellen mee, het eigen huis en pensioenvermogen niet. U kunt in uw vut- of prepensioenregeling zien of de regeling doorloopt tot de nieuwe AOW-leeftijd.
Daarnaast wil het kabinet-Rutte-Asscher met pensioenfondsen bespreken of het aanvullende pensioen ter overbrugging naar voren kan worden gehaald.
Als u eerder met pensioen wilt, ga dan na welke gevolgen de hogere AOW-leeftijd voor uw inkomen heeft. Neem hiervoor contact op met uw pensioenfonds of pensioenverzekeraar, de Sociale Verzekeringsbank (SVB) of uw vakbond.
Aansluiten van andere uitkeringen op AOW
Als u een socialezekerheidsuitkering heeft, loopt die door tot de dag waarop u de AOW-leeftijd bereikt.
  • Stel, u wordt 65 op 17 november 2012. Dan stopt uw uitkering op 16 november en krijgt u vanaf 17 november AOW.
  • Krijgt u AOW in 2013, dan ontvangt u de uitkering tot de dag dat u 65 jaar en 1 maand bent. Wordt u bijvoorbeeld 65 op 15 mei 2013, dan stopt uw uitkering op 14 juni 2013 en krijgt u AOW vanaf 15 juni 2013.
Dit geldt voor de WWWIAWAOWAZWajongZiektewetAnwToeslagenwetBijstand,IOAW en IOAZ.
Een uitkering loopt niet door als u niet meer voldoet aan de uitkeringsvoorwaarden of wanneer de maximale uitkeringsduur voor u verstreken is.
Bijstand bij te weinig inkomen
Een oplossing is de algemene bijstand of de bijzondere bijstand. Daarvoor moet u wel aan voorwaarden voldoen. 
Heeft u nog vragen over de verhoging van de AOW-leeftijd? Neem contact op met één van onze adviseurs op 038 - 385 93 93 ofinfo@boudesteyn.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten