woensdag 27 maart 2013

Aanpassingen ziektewet


De huidige ziektewet wordt in de komende jaren aangepast. Hiertoe is besloten vanwege de toename van de instroom in de WGA van mensen met een ziektewetuitkering. Daarbij zal voornamelijk gericht worden op werknemers met een tijdelijk contract en er wordt meer van de werkgevers gevraagd. De verwachting van het kabinet is dat hierdoor de WIA-instroom word beperkt. Dit geldt namelijk ook reeds voor werknemers met een vast dienstverband.
Wat zullen deze aanpassingen voor uw situatie betekenen?
* Als u meer werknemers heeft met een tijdelijk dienstverband in de Ziektewet of WIA, dan betaald u een hogere premie
* In de oude situatie werd na 2 jaar ziekte door het UWV beoordeelt of uw werknemer die het eigen werk niet meer kan doen, wel ander werk kan verrichten. Deze termijn is verkort naar 1 jaar. 
* Een proefplaatsing wordt nu tussen de minimaal 2 maanden en maximaal 6 maanden vastgesteld. UWV hield in de oude situatie maximaal 3 maanden hiervoor aan (met behoud van uitkering op proef bij een werkgever). 
* De maximale duur van de ziektewetuitkering is 2 jaar en de hoogte en duur hiervan wordt afhankelijk van het aantal jaren dat uw werknemer heeft gewerkt. 
* De loondoorbetalingsverplichting van uitzendbureaus vervallen. 
In de nieuwe situatie zullen de lasten van de ziektewet en WGA van vangnetters worden toegerekend aan de laatste werkgever. Het hangt daarbij af van hoeveel de loonsom is. Is de loonsom kleiner dan € 302.000 (kleine werkgevers), dan gebeurt dit op sectorniveau middels de sectorpremie. Bij een loonsom van groter dan € 3.020.000 (grote werkgevers) zal dit via individuele premiedifferentiatie worden verrekend. Bij een loonsom tussen € 302.000 en € 3.020.000 wordt uitgegaan van de sectorpremie en de individuele schadelast. Het is echter nog niet vastgelegd in de regelgeving, maar de wijzigingen zullen per 1 januari 2014ingaan. Er moet goed worden bijgehouden welke werknemers met een tijdelijk contract in 2012 ziek uit dienst zijn gegaan. Er wordt namelijk bij een premiedifferentiatie in 2014 teruggekeken naar de instroom in 2012. Dit geldt overigens voor grote en middelgrote werkgevers.
Per 1 januari 2016 kunnen werkgevers ook eigenrisicodrager worden voor het WGA-risico van de vangnetters.
Uw ex-werknemer krijgt sinds 1 januari 2013 reeds te maken met gevolgen van de aanpassingen in de ziektewet. Uw ex-werknemer ontvangt een uitkering op basis van het arbeidsverleden en de moet actief meewerken aan re-integratie. 
Uw persoonlijk adviseur kan u in een persoonlijk gesprek inzichtelijk maken wat de wijzigingen voor uw situatie betekenen. Maak daarom een afspraak via 038 - 385 93 93 of mkb@boudesteyn.nl Wij helpen u graag verder!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten