woensdag 13 maart 2013

Pensioen gekort?


Er zijn 68 pensioenfondsen die per 1 april 2013 kortingen moeten doorvoeren op de pensioenen. In totaal 5,6 miljoen mensen worden getroffen door kortingen op hun pensioen. De pensioenfondsen moeten door hun slechte financiële positie korten op de pensioenen. Het aantal pensioenfondsen dat per 1 april moet gaan korten valt waarschijnlijk lager uit dan eerder was voorzien. Ook de korting zelf wordt lager dan verwacht. Niet alle fondsen hebben de meest recente informatie doorgegeven. 
Boudesteyn & Partners kan u in een duidelijk en eenvoudig overzicht aangeven wat het korten op de pensioenen voor u betekent. Het hangt namelijk af van het pensioenfonds waarbij u aangesloten zit. U kunt bij uw persoonlijk adviseur voor al uw vragen terecht. 

Hoeveel korting?
De gemiddelde korting is 1,9 procent. Dit is berekend door De Nederlandsche Bank (DNB). Er zijn verlagingen van 0,5 tot 7 procent. Er zijn 19 fondsen welke 7 procent korten. Dit zijn onder andere de pensioenfondsen van Ballast Nedam, Super de Boer, Tandtechniek en het Kappersbedrijf. De fondsen mogen maximaal 7 procent korten in 2013 en 2014, omdat het kabinet dit heeft besloten. Sommige fondsen hadden anders meer moeten korten.
Er zijn pensioenfondsen die geen verlaging hoeven door te voeren. 
ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, gaat korten met een half procent. Echter de deelnemers van de fondsen die met 7 procent korten hebben niet direct te maken met een vermindering van het inkomen. Het grootste gedeelte van het pensioen bestaat namelijk uit AOW. Bijvoorbeeld: een korting van 7 procent voor iemand met een aanvullend pensioen van 500 euro, heeft een netto verlaging van het pensioeninkomen van 1,4 procent. 
2014 
Nog eens 40 pensioenfondsen zullen vanaf 2014 kortingen moeten doorvoeren. Door de onzekerheid over de nieuwe pensioenregels is het nog onduidelijk hoe deze kortingen zullen uitvallen. In de nieuwe regelgeving zal de mogelijkheid worden ingebouwd te kiezen voor een andere manier van pensioenopbouw. In de huidige regels staat bescherming van het nominale pensioen nog voorop. Kortingen op het pensioen zijn hierdoor minder vaak aan de orde, maar zodra er wordt gekort kunnen ze fors uitvallen, zoals nu bij de 19 fondsen die 7 procent moeten korten is gebeurd.
In de nieuwe pensioencontracten moeten direct maatregelen worden genomen bij financiële tegenvallers, maar die maatregelen mogen over tien jaren worden uitgespreid. Hierdoor is er minder risico op hoge plotselinge kortingen op pensioenen.
Bij welk pensioenfonds bent u aangesloten en wordt u gekort op uw pensioen? Antwoord op deze en andere vragen kunt u stellen aan één van onze adviseurs. Bel 038 - 385 93 93 of mail naar info@boudesteyn.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten