woensdag 27 maart 2013

Wijzingingen binnen het pensioenrecht


Door de verhoging van de pensioenleeftijd en het korten van pensioenafspraken door een aantal pensioenfondsen, kunnen deze wijzigingen verstrekkende gevolgen hebben voor u als werkgever.
Het is daarom van belang dat de huidige pensioenregeling en arbeidsovereenkomsten binnen uw bedrijf worden gecontroleerd. Boudesteyn & Partners maakt het voor u inzichtelijk welke gevolgen de wijzigingen hebben en regelt voor u eventuele aanpassingen die verricht dienen te worden.
We denken graag met u mee en adviseren u over de volgende stappen:
* In hoeverre passen uw huidige pensioenregeling binnen de nieuwe normen;
* Aanpassen van de definitie van de pensioenrichtleeftijd in de arbeids- c.q. pensioenovereenkomst;
* Aanpassen van de bepaling over het einde van de arbeidsovereenkomst bij 65;
* Advies over het overleg met de OR over de wijzigingen in de pensioenregeling en zorg (indien nodig) voor een eenvoudige en toekomstbestendige compensatieregeling;
* Aanpassen van de pensioenregeling.
Verhoging pensioenleeftijd
De pensioenrichtleeftijd wordt per 1 januari 2014 verhoogd  naar 67 jaar. Daarnaast wordt de maximale pensioenopbouw per die datum verlaagd van 2,25% naar 2,15% voor een middelloonregeling en van 2,00% naar 1,9% voor een eindloonregeling. Ook de beschikbare premieregelingen worden aangepast. De pensioenopbouw wordt beperkt tot een inkomen van € 100.000 bruto. Op dit moment past slechts 2% van de pensioenregelingen binnen deze nieuwe normen. Dit betekent dat maar liefst 98% van de bestaande pensioen- c.q. arbeidsovereenkomsten aangepast moeten worden.
Wat zijn de gevolgen voor u?
De verhoging van de pensioenrichtleeftijd leidt niet automatisch tot verhoging van de pensioenleeftijd in de pensioenovereenkomst. Pensioen is namelijk een in de arbeidsovereenkomst geregelde arbeidsvoorwaarde. Dat de (fiscale) wetgeving wijzigt leidt er niet toe dat deze arbeidsvoorwaarde automatisch mee wijzigt. Er zal dus in beginsel instemming van de individuele medewerker (en eventueel de OR) nodig zijn om een wijziging van de pensioenrichtleeftijd door te voeren in de arbeidsovereenkomst. Verder is in veel arbeidsovereenkomsten opgenomen dat deze eindigt bij het bereiken van de 65e verjaardag. Dit kan nu in strijd zijn met de Wet gelijke behandeling op grond van de leeftijd bij de arbeid en dus kan sprake zijn van leeftijdsdiscriminatie. Het gevolg daarvan kan zijn dat deze bepaling nietig is en de arbeidsovereenkomst dus niet eindigt.
Het korten van pensioenaanspraken door pensioenfondsen
Naar verwachting gaan 70 pensioenfondsen in april 2013 over tot het korten van de opgebouwde pensioenaanspraken.
Wat zijn de gevolgen voor u?
In de praktijk komt het voor dat in de arbeidsovereenkomst is opgenomen bij welk pensioenfonds een werknemer wordt aangemeld én uit welke onderdelen de pensioenregeling bestaat. De werkgever kan daarmee (onbedoeld) een gegarandeerde uitkering zijn overeengekomen. Als het pensioenfonds de aanspraken verlaagt, kan de werkgever aansprakelijk zijn voor het tekort aan pensioenaanspraken dat ontstaat als gevolg van het korten door een pensioenfonds. De financiële gevolgen kunnen voor u als werkgever enorm zijn.
Gratis check van arbeidsovereenkomst en pensioenreglement
Wilt u graag precies weten welke gevolgen de verhoging van de pensioenleeftijd heeft voor uw organisatie? En wilt u ook graag weten in hoeverre u risico loopt wanneer een pensioenfonds gaat korten?
Wij beoordelen geheel vrijblijvend uw arbeidsovereenkomst en pensioenreglement op de eventuele gevolgen. Wanneer u ons per e-mail (mkb@boudesteyn.nl) een kopie arbeidsovereenkomst, pensioenreglement en, indien van toepassing, actuele CAO-tekst stuurt, maken wij voor u inzichtelijk of de overeenkomsten aanpassing behoeven en zo ja, welke acties u moet ondernemen zodat u “pensioen-proof” de toekomst in gaat.
Wilt u nadere informatie of een persoonlijk gesprek over het bovenstaande onderwerp? Neem dan contact op met één van onze adviseurs op 038 - 385 93 93

Geen opmerkingen:

Een reactie posten